Skapa en minimal garderob

oktober 17, 2015 Okategoriserade

 

De flesta har idag alldeles för mycket kläder i sin garderob, man köper mer än någonsin samtidigt som kläderna man köper inte håller någon nämnbar kvalitet. Det leder till att de går sönder och man slänger dem. Varje person i Sverige köper i regel 13 kilo nya kläder varje år och slänger 8 kilo varje år. Endast en femtedel av de kläder som kasseras återvinns vilket gör att det sliter väldigt mycket på miljön. Dessutom är det väldigt kostsamt och genom att välja att satsa på kvalitet istället för kvantitet får du kläder som håller och du minskar din miljöpåverkan.

Genom att satsa på en basgarderob och på en stil som passar har man dessutom kläder som håller under väldigt lång tid. Välj kläder som du tycker om och som passar till allt och tänk igenom dina inköp. När du bantar ned din garderob kommer det dessutom att leda till att du faktiskt hittar de kläder som du använder dig av. När man kikar in i svenska hem är det vanligt att garderoberna är överfulla och det näst intill trillar ut kläder ur dem. Många svenskar kan inte ens stänga sina garderober för att de har för mycket kläder och det leder givetvis till att man inte hittar de kläder som man tycker om att använda. Du kan spara otroligt mycket tid på morgonen genom att se över din garderob. Du kanske har sparat väldigt mycket kläder som du egentligen inte har användning för, som är för små, eller för stora och som kanske passar en dag.

Låt dessa kläder istället komma till rätta hos någon som passar dem. När du rensar ut din garderob får du dessutom plats med mycket nytt om du skulle vilja. Det finns människor som lever enligt principen att när det kommer in ett nytt plagg ska de göra sig av med ett gammalt. Genom att göra på detta sätt ser du till att din garderob aldrig kommer att svämma över. Försök att sälja kläderna eller skänka bort dem i första hand. Då minskar du ytterligare på din miljöpåverkan. Ha även i åtanke att ett plagg ofta ger dig glädje för stunden men samtidigt inte kommer att förändra ditt liv. Många har shopping som en hobby eller shoppar som ett tidsfördriv. De flesta shoppar för att de helt enkelt tycker att det är roligt och inte för att de behöver saker.

Genom att tänka över dina inköp kommer du i framtiden kunna lägga dessa pengar på andra saker samtidigt som du har en garderob som är rikare än någonsin. Gå in på ETC för att läsa mer om hur shopping av kläder påverkar miljön och vad du kan göra. Alla kan effektivisera sin shopping.

Garderob

Kategorier

  • Inga kategorier
blanche-lite