Så håller du dina kläder fräscha

september 11, 2018 Uncategorized

Många kanske har tänkt på att det kan lukta unket när man kommer in i en second hand-butik eller öppnar dörren till vindsförrådet för att dra in doften av gamla prylar. Man har förmodligen också känt den sura lukten i relativt nytvättade kläder och undrat hur i all sin dar rena plagg kan dofta så otäckt. I vissa fall kan lukter ha rotat sig i plaggen som t.ex barn använder. Daglig lek, bus och oaktsamhet kan få ett plagg att förlora sin motståndskraft. I övriga fall kan det bero på andra faktorer.

Sur lukt

Den sura lukten som hänger sig kvar i nytvättade kläder kan bero på flera saker. Antingen för att man har börjat använda kläder när de inte har varit helt torra, eller för att det har bildats små partiklar av fukt och mögel i tvättmaskinen. En del låter även våt tvätt ligga kvar i maskinen en längre stund, och detta är ingen bra idé. En tumregel är att alltid hålla tvättmaskinen ren och torr, både genom att rengöra facken och trumman då och då, för att sedan alltid låta dem stå öppna så fukten inte sätter sig fast.

Låt också dina kläder tvättas i rätt temperatur. De hårt smutsade plaggen som används ofta, såsom bomullsunderkläder, morgonrockar och strumpor, bör tvättas i 90 grader så att alla mikroorganismer dör.

Husmorstips

Om dina kläder luktar surt så kan du ta bort den obehagliga doften, genom att lägga dem i lite ättikssprit och vatten. Ta 2 dl ättikssprit i 2 liter vatten och blötlägg i ca 20 minuter. Tvätta dem sedan enligt deras respektive tvättråd och låt torka.

Håll rent i garderoben

Olika malar och andra odjur som tycker om att gnaga på kläder, kan lätt sprida sig och komma in i hus och hem. De älskar ull och päls och orsakar små hål i plagg. Om du lägger lite cederträ i garderoben, alternativt sprutar med insektsdödande medel i garderob och i skrymslen där de kan ha lagt sina ägg, så är du i alla fall på den säkrare sidan. Finns det något plagg du är extra rädd om, så förslut det i särskilda klädpåsar.

Undvik sol- och månljus

Om du inte vill att dina kläder ska missfärgas, så bör du hålla dem undan från allt solljus – men även månljuset. Denna regel är nummer 1 i t.ex stora modehus. Kläderna ska hållas i mörkt och torrt förvar, dygnet runt.

Syntetisk doft

Har du också tänkt på att det i vissa billiga klädbutiker sprids en kemisk doft? Detta är för att kläderna ofta är fulla av kemiska medel som t.o.m kan orsaka allergi. Tvätta gärna dina kläder en gång innan användning. Hjälper inte det så ska du definitivt göra en reklamation.

Garderob

blanche-lite